Angelien (links) en Cristel

‘Als ik mensen zag hardlopen dacht ik altijd, ach dat kan ik niet’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE – Terwijl een groep lopers van Lopersgroep 90 hun rondjes lopen op het terrein van de Swite in Lichtenvoorde vertellen Angelien Rietberg en Cristel Waenink enthousiast over de hardloopclinic die zij vanaf 23 augustus gaan verzorgen, 10 weken lang.

Beide dames zijn gediplomeerd hardlooptrainer. “Na de vakantie gaan wij een hardloopclinic voor beginners en herintreders beginnen,” begint Philip Huinink, penningmeester van de vereniging. “Het is de bedoeling om mensen laagdrempelig in te laten stromen en kennis te laten maken met hardlopen. Dat gaan we doen door middel van tien lessen waarbij, naast de aandacht voor looptechniek, ook aandacht is voor blessurepreventie en andere aanverwante zaken als lichaamshouding en motivatie. Gedurende de tien lessen, waar een opbouw in zit, worden de deelnemers intensief begeleid door Angelien en Cristel. Plezier staat hierbij voorop, want lopen is ook vooral leuk, naast dat het gezond is. Het gebeurt op een zeer verantwoorde, vooral laagdrempelige en leuke manier. Doel van de clinic is dat een deelnemer aan het eind van de tien lessen 30 minuten kan hardlopen in eigen tempo. Aansluitend is het zelfs nog mogelijk om gezamenlijk een 5-kilometer wedstrijd te lopen.”

Enthousiasme
Angelien en Cristel staan te popelen de lopers te begeleiden. “Ik loop al vanaf de basisschooI. Ik ben eigenlijk wel verslaafd aan hardlopen,” lacht de uit Vragender afkomstige Angelien. “Ik loop het liefst elke dag.” Ze heeft zin haar enthousiasme en kennis over te brengen op deelnemers aan de clinic. “Of het om gezondheidsredenen is of om gewoon lekker fit te zijn, dat maakt allemaal niets uit. Klein, groot, dik, dun, iedereen is welkom.” Harreveldse Cristel begon met hardlopen om redenen die vele lopers hebben. “Ik begon met hardlopen omdat ik te zwaar werd en wilde meer gaan bewegen. Als ik dan mensen zag hardlopen dacht ik altijd, ach dat kan ik niet. Toch heb ik de stoute schoenen aangetrokken, en vond het meteen hartstikke leuk. Toen ze binnen de vereniging vroegen naar mensen die interesse hadden om hulptrainer te worden heb ik me aangemeld, want ook dat leek me een uitdaging. Ik kwam bij Angelien in de groep en werd alleen maar enthousiaster, want zij heeft zoveel kennis. Nu heb ik zelfs de cursus looptrainer gevolgd en een diploma behaald. Ik heb ontzettend zin om een nieuwe groep mensen die vooraf twijfelen of ze het wel kunnen ook enthousiast te maken voor lopen.” “In een groep dat te gaan doen is altijd makkelijk dan alleen. Je stimuleert en motiveert elkaar, vult Angelien aan.

Trainingen
De trainingen zullen plaatsvinden op woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur op het terrein van De Swite. De kosten voor de loopclinic (10 lessen) bedragen € 50. Deelnemers kunnen daarnaast aansluitend geheel kosteloos de rest van het jaar de trainingsavonden volgen. Inschrijven kan door middel van het invullen van het inschrijfformulier op www.lopersgroep90.nl.

Categorieën: Hardloopclinic